Párral, vagy pár nélkül?

A tanfolyamokon (a külön megjelölt kurzusoktól eltekintve) mindig párcserével táncolunk, így akár párosan, akár egyedül lehet jelentkezni. A párcsere nem csak annak hasznos, aki egyedül érkezik (bár a párok többsége ezzel az érzéssel küzd eleinte), de azoknak is akik a saját párjukkal jönnek. Minden partnertől mást és mást lehet megtanulni – ritmus, vezetés-követés, irányok, időzítés, stb. Minél több partnerrel táncolsz, annál valószínűbb, hogy gyorsan elsajátítod a megfelelő mozgást. Amennyiben ennek ellenére ragaszkodsz hozzá, hogy a saját pároddal táncolj, célszerűbb magánórát venned (akár más párokkal együtt).


Korhatár

A tánciskola jelenleg gyakorlatilag korhatár nélkül működik. Ha valaki járni tud, és hallja a zenét, táncolni is megtanulhat (ha akar), még akkor is, ha elmúlt 110 éves. Az alsó korhatár (8-10 év) is csak az általános, itt meghirdetett tanfolyamokra vonatkozik. Általános iskolába kihelyezett tanfolyamon az alsó korhatár természetesen alacsonyabb. Gyermektáncokra (vagy ovis táncra) pedig 3 és 8 év közötti, vagy 5-12 év közötti gyerekeket várunk (ez mindig az adott tanfolyamnál kerül meghirdetésre).

 

Öltözék

A tánchoz minden esetben váltócipő szükséges – az utcai koszban nem jó érzés táncolni. A váltó cipő legyen kényelmes, és rugalmas (mozgásra alkalmas). A cipőknek ne legyen fekete gumi a talpa (mert nyomot hagy). A női cipő sarka ne legyen 8-10 cm-nél magasabb, és ne legyen „holdjáró”, vagy bakancs. Kerüljük a fém sarkat. Célszerű olyan váltócipőt választani, aminek nem gumi a talpa, mert tapadásával nehezíti a forgásokat.

Az öltözék többi része szabadon választható, nem kötelező sem a női szoknya, sem a férfi hosszú nadrág (különösen nyáron), de mindig olyan öltözék szükséges, ami lehetővé teszi a pár mindkét tagja számára a kényelmes mozgást. (A hosszú, és szűk szoknya akadályozza a nőt és a férfit egyaránt a lépésekben, a földre leérő szoknya/nadrág pedig az esetleges rálépés miatt veszélyes.)

Gyermektáncok esetén – ahogy a szülői tájékoztatókban szerepel – a gyermekeknek szükséges az órára balettpapucs, vagy vastag zokni, kényelmes váltóruha, és kislányoknak szoknya (térd alá érő, nem szűk), hogy a fellépésekhez a szoknyafogást megszokják a kislányok.

 

Meg fogok tanulni táncolni?

A válasz: IGEN!!! Aki járni tud, az táncolni is megtanulhat. Ha akar! Ez a két feltétele van, hogy megtanulj táncolni, ha hozzánk jársz J. Mindenki megtanul táncolni, hiszen a tánc nem ördöngösség, és nem akrobatikus produkció. Nem igényel sem különleges adottságokat, sem különösebb erőt, vagy alkati tulajdonságot. Természetesen, van aki könnyebben, és van aki nehezebben, lassabban tanulja meg ugyanazt a mozdulatot, vagy ugyanazt a stílust, ritmust. De kitartó gyakorlás mellett minden elsajátítható. Nálunk ebben hozzáértő, tapasztalt segítséget kapnak a táncolni vágyók, hiszen itt nemcsak bemutatjuk a mozdulatokat, tánclépéseket, figurákat, hanem elmagyarázzuk (többféleképpen) és fizikai kontaktussal is rásegítünk, rávezetünk a helyes megoldásra. Nagy segítséget jelentenek a tükrök is, melyeket első órától kezdve használunk. Lehet, hogy eleinte nem tetszik, amit látsz a tükörben, de azért vagyunk ott, hogy ezen változtassunk. Így legalább első pillanattól tisztában vagy vele, hogy azt csinálod-e, mint amit a tanár mutat, vagy nem.