A pandémia alatt előtérbe kerültek a személyes megjelenést nélkülöző oktatási formák sok téren, így a táncoktatásnál is. Néhány pontban összeszedtem, hogy kinek és miért érdemes, és miért nem az online oktatásban részt venni – tekintve, hogy már több évvel a járvány kezdete előtt tanítottam a külföldi jegyespárokat online táncoktatóként. Ennek megfelelően az összehasonlítás a saját tapasztalataimon alapul, előfordulhat, hogy más oktatónál mást tapasztalnak a párok.

Mit takar az online táncoktatás?

Az online órákon ugyanúgy, mint a személyes órákon megjelenik a tanár (online felületen) és a táncosok is. A párok fizikailag egy helyen, de közösen online felületen. A tánctanár instrukciói alapján szinte ugyanúgy zajlik az óra, mint a személyes táncórák: a bemelegítést követően ismétlés, majd az új anyagot kapjátok: figurákat, koreográfia részeket, magyarázatokkal, bemutatva. Ugyanúgy személyre szabott, és ugyanúgy tartalmaz korrigálást, mint a személyes óra. Nincs fizikai kontaktus a tanár és a táncosok között, így nem lehetséges megéreztetni a mozdulatot, figurát. Nem tudja a tanár fizikailag helyre tenni a mozdulatokat, de ki tudja javítani szóban.

Az online oktatásnak van egy speciális vállfaja, amikor előre gyártott videókat osztanak meg a tanítványokkal, általában fizetség ellenében. Az ilyen letölthető anyagok táncoktatásnál sokkal kevésbé hasznosak, mint az elméleti tárgyaknál. Ugyan várhatóan olyan figurákat, koreográfiákat kapnak a táncosok, amiket máshol nem érnének el, és jó esetben magyarázatokkal fűszerezve, de sem az egyéni eltéréseknek, igényeknek nem tud megfelelni, sem pedig a hibákat javítani értelemszerűen nem tudja az oktató ilyen esetben.

Online táncóra, vagy youtube?

Sok pár azért nem érti az online táncóra létjogosultságát, hiszen az internet különböző video megosztó portáljain garmadával találhatók koreográfiák bármilyen zenére és stílusra, ingyenesen. Miért fizetnének akkor egy online óráért?

 1. Az online táncórákon a koreográfia ugyanúgy személyre szabott, mint a személyes oktatás során. Miért fontos ez? Kezdő párok esetében sokszor futok bele, hogy a pár egy figurát megnézve úgy ítéli meg, hogy nagyon tetszik nekik, és biztos, hogy könnyen meg tudják csinálni, viszont amint rájuk kerül a sor, már nem megy olyan könnyen a mozdulat. Ugyanígy előfordul, hogy a pár úgy gondolja, hogy jól csinálja a figurát, de kívülről nem ez látszik.
 2. Az online táncórákon is teljes visszacsatolás van. Ha valami nem megy, a táncoktató tud korrigálni, ismételtetni és többször, többféleképpen elmagyarázni a mozdulatot. Nem csak magadra és esetleg a videokamerádra vagy utalva. Gyakorlott táncosok (vagy ritkán olyan kezdő táncosok, akik ilyen szempontból tehetségesek) pusztán megfigyeléssel, a video megnézésével megtanul(hat)ják a figurákat, és képesek jól megvalósítani azokat. Kezdő táncosoknál sokkal gyakoribb, hogy nincs meg a megfelelő testtudat. Nem tudják, hogy nem azt csinálták, amit láttak, sem azt, hogy min kellene változtatni.
 3. Az online táncórák tempója ugyanúgy hozzátok igazodik, mint a személyes óráké. Ha szükséges, egy-egy figuránál több magyarázat, alaposabb technikai háttér ismertetés, akkor megkapjátok. Ha pedig könnyen vesztek egy figurát, akkor gyorsabban haladunk.
 4. Az online táncóráknál is van lehetőség arra, hogy vágott zenére táncoljatok, a zene vágása a ti igényeiteknek megfelelően itt is benne van az óradíjban.

Személyes óra, vagy online?

Mikor javasolt inkább online táncóra a személyes részvétel helyett?

 1. A járvány, és az azzal kapcsolatos korlátozások idején, vagy ha kontaktként/pozitív teszttel karanténban vagy, de fizikailag jól érzed magad: ha nem mehetsz táncórára, a táncóra jön hozzád, az otthonodba.
 2. Ha a táncoktató és a táncosok földrajzilag különböző helyen vannak, így fizikailag a személyes oktatás nem megoldható. Nálam emiatt már szép számmal jártak külföldön élő jegyespárok.
 3. Ha szűkösek az anyagi erőforrások: online óra esetében nem kell sem terembérleti díjat, sem kiszállási díjat fizetni a párnak, csak és kizárólag maga az óradíj fizetendő.

Mikor NEM javasolt az online oktatás, csak a személyes megjelenés?

 1. Ha nem biztosítottak a technikai feltételek: megfelelő technikai eszközök, szélessávú internet elérés, elegendő szabad hely.
 2. Ha a táncosok az átlagosnál nagyobb nehézséggel indulnak a koreográfiának (pl. látás-, hallás-, vagy mozgássérültek)
 3. Ha a táncosok testtudata nincs olyan szinten, hogy a legalaposabb magyarázatot követően közelítse a mozdulatuk a kitűzött irányt.
 4. Ha van lehetőség személyes oktatásra, de csak rövid idő áll rendelkezésre a koreográfia betanulására. A személyes oktatás a közvetlen fizikai kontaktus miatt mindig gyorsabb, mint az online oktatás.
 5. Ha a táncosok több nehézséggel már nem tudnak szembenézni, mivel az igényeik, lehetőségei, képességeik nem teszik lehetővé. Igen, az online oktatás a táncosok és a táncoktató részéről is nehéz. Nem egyszerű csak magyarázattal és bemutatással tanítani, javítani, és ugyanígy nem egyszerű ezen instrukciók alapján megtanulni a mozdulatokat. Ha egyébként is nehéznek érzitek a tánctanulást, jobb, ha személyes órákra jártok, mint online.

Összefoglalva

A különböző tánctanulási lehetőségeket felsorolva láthatjátok az előnyöket és hátrányokat.

Személyes óra: táncteremben (vagy az otthonodban) a tanár személyes részvételével zajlik a magánórád, azaz nem csoportos táncoktatásról van szó.

Online óra: az online térben találkozol a tanárral, de élő kapcsolatban, szintén magánórán.

Online oktatóanyag: a tánciskolától/táncoktatótól oktatóanyagot vásárolsz. Itt lehet koreográfia, vagy figurák, de a tanárral nincs élő kapcsolat.

Online koreográfia: videomegosztón található koreográfia, amit ingyenesen megnézhetsz. Van, hogy magyarázatot is tartalmaz.

Személyes óraOnline óraOnline oktatóanyagOnline koreográfia
Koreográfia megtanulható.IIII
Magyarázatot kapsz a figurákról, mozdulatokról.III/NI/N
Több irányból is látható a mozdulat.III/NI/N
Az igényeidnek megfelelő részletességű magyarázat a figurákról.IINN
Személyre szabott koreográfia.IINN
Hibajavítás, korrekció, visszacsatolás.IINN
Fizikai javítása a mozdulatoknak.INNN
A tanár veled táncolja le a figurát, hogy megérezd.INNN
Fizetni kell az óráért/tanagyagért.IIIN
Fizetni kell a teremért/kiszállásért.INNN
Szükséged van technikai eszközökre a tanuláshoz.NIII

Ha kedvet kaptál, várlak szeretettel az online, vagy offline parketten! 🙂