Hagyományosan egy bált, rendezvényt, estélyt az ünnepelt, házigazda nyit meg, az esküvőt a jegyespár. A táncos részt az első hitvesi tánccal nyitják meg, addig nem illik a vendégeknek táncra perdülni. Régen ez nem jelentett gondot: mindenki tanult táncolni, járt tánciskolába, így a nyitótánc igazán nem jelentett problémát senkinek. Manapság kevesen járunk táncolni, a többség csak a szalagavatón, vagy ott sem táncolt.

Lehet persze a kedvenc zenénkre lötyögni egy fél percet, és miután mindenki rádöbbent, hogy irtó cukik vagyunk ugyan, de azért jól jönne némi segítség a parketten, gyorsan megtelítik a táncteret, így meg lehet úszni 30-50 másodperces billegéssel.

Lehet egy bécsi keringőt, angol keringőt, vagy egyéb tánc alapjait megtanulni (alaplépés és egy-két figura), de ha nem versenytáncosok vagyunk, akkor azt sem fogjuk tudni egy 3-4 perces zenére végig szépen táncolni.

A harmadik lehetőség, hogy megtanulunk egy koreográfiát. Ezt tehetjük önállóan is, a neten ezrével találhatók nyitótánc-koreográfiák és akár még oktatóanyagok is. Így egy kész koreográfiát tanulunk be, segítség nélkül ingyenesen. Ennek előnye az ingyenesség, illetve így már a párunkkal eltöltött idő is élmény, hátránya viszont, hogy (ha kezdők vagyunk, és nincs kivételes tehetségünk) közel sem lesz olyan szép a táncunk, mint az oktatóvideón, és kicsit sem lesz hozzánk igazítva.

A tánctanár, koreográfus bevonása több szempontból megkönnyíti a szép tánc betanulását. Első sorban (még ha kész koreográfiát tanultok is be), a tanár külső, hozzá értő szemmel tudja elmondani, hogy mit és hogyan kellene csinálni, és javítani a mozdulataitokat. Egy kezdő táncos általában nincs tisztában a mozdulataival. Hiába van tükör és videó, ha nem látod, hogy miért nem néz ki ugyanúgy az, amit csináltál, mint az, amit a neten láttál. Ehhez kell a tanár, aki észreveszi, és elmagyarázza, hogy hogy javítsd, szépítsd a mozgásod.

Végül, de nem utolsó sorban a tánctanár jó esetben koreográfus is, aki számotokra a hozzátok (és a zenéhez is) leginkább illő koreográfiát fogja elkészíteni. Minden pár más, más tetszik nekik és mást képesek szépen megcsinálni, így a koreográfia is akkor a legjobb, ha személyre szabottan készül. Amellett, hogy így a jegyespártól függően akár már néhány óra alatt is összeállhat egy szép tánc, ami a násznépnek egy különleges program a nagy napon, ráadásul az együtt töltött idő, a táncórák és közös gyakorlások a párok számára kapcsolatépítő, megnyugtató és örök emlék erről az időszakról. A legtöbb jegyespár visszajelzése alapján a táncórákat szerették legjobban az esküvői készülődésben, mert ilyenkor egymásra figyelve ellazulhattak, kikapcsolódhattak, az esküvő előtti rohanást félretehették, és egy kellemes közös programban volt részük. Mindemellett pedig a tánc a hagyományos férfi és női szerepekre épül, a vezetés-követés során igazán férfinek / nőnek érezhetjük magunkat ezzel is az esküvőre hangolódva.

Ha segítségre van szükséged, keress bármelyik elérhetőségen: https://www.evatanciskolaja.hu/kapcsolat/